Estany de Liat, Lleida

Des del refugi de la Honeria, al qual es pot accedir en cotxe des de Pontaut (desviament de Canejan), es pot pujar a peu a l’Estany de Liat i altres bells llacs i la mina, per Coma d’Arbes o per Coll de Gúerri. També és possble fer la ruta, tal vegada més comuna, des del poble de Bagergue.

L’estany Long de Liat es troba al costat de les antigues mines de Liat a la Val d’Aran, a 2136 m. d’altitud. És, amb una superfície de 27 ha i una profunditat màxima de 32 m, un dels estanys grans de l’alta muntanya de Catalunya. La seva conca té una aparença particular, és un paisatge relativament pla, amb dolines naturals. Està orientada d’est a oest, amb el Tuc de Mauberme (2880 m) com a punt més alt a l’est.

La vegetació de la conca mostra la diversitat geològica de roques calcàries i silíciques. Trobem neretars (matollars de Rhododendron ferrugineum), matollars prostrats de savina de muntanya (Juniperus sabina), matollars d’Empetrum hermaphroditum, prats de Carex curvula, de Festuca airoides o de F. yvesii, prats amb Festuca nigrescensTrifolium thaliiRanunculus gouanii, molleres de Carex davalliana i de Carex fusca.

Hi ha una vegetació aquàtica relativament rica, amb espargani (Sparganium angustifolium), ranuncle aquàtic (Ranunculus aquatilis), subulària (Subularia aquatica) i Isoetes lacustris.

L’estany és molt oligotròfic. S’hi han introduït dues espècies de peixos, la truita comuna (Salmo trutta) i el barb roig (Phoxinus phoxinus).

L’estat ecològic de l’estany és bo segons la classificació de la directiva marc de l’aigua. Actualment es troba dins de l’espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 del Baish Aran.

Cap opinió

Cal que estigueu identificats per deixar un comentari.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Estany de Liat, Lleida

Obtingues indicacions
Contacta-hi ara
No teniu permís per registrar-vos

La reinicialització de la contrasenya s’enviarà al vostre email