Terçons Val d'AranUna manera d’ordenar el país és atendre al que el propi territori, amb els seus desnivells ens diu, o podem atendre a la seva història i tradicions.

Tres regions dibuixades pel medi físic, el relleu i el paissatge, donen forma al territori aranès:

Naut Aran, la porció més occidental, que recull el territori del curs inicial de la Garona. Comunica amb el Pallars pel port de la Bonaigua i la vall de la Noguera Pallaresa, i és allí on s’alcen els pics que superen o ronden els 3.000m d’alçada, amb localitats que s’assenten per sobre dels 1.100m com Arties, Bagergue, Baquèira, Garòs, Gessa, Salardú, Tredòs i Unha.

 

Mijaran ocupa el tram central, on el curs de la Garona descriu un angle quasi recte cap al nord. Les cotes superiors no superen els 2.600m i els pobles es distribueixen entre els 1.100 i els 900m d’altitud: Arròs, Aubèrt, Betlan, Betren, Casarilh, Casau, Escunhau, Gausac, Vielha, Vila i Vilac.

 

Al Baish Aran, en el tram més septentrional del riu, presenta pic de menor alçada i els seus nuclis de població se situen junt al riu o a les vessants annexes, per sota dels 900m: Arres de Jos, Arres de Sus, Arró, Bossòst, Canejan, Es Bòrdes, Les, Pontaut, Sant Joan de Toran i Vilamòs.

Si parlem de la distribució admimistrativa, atenderem a l’estatut d’Aran, que restaurà els antics Terçons, departaments que agrupen als nous municipis de la vall i que funcionen com circunscripcions electorals per l’elecció del Conselh Generau: Quatre Lòcs, Lairisa, Marcatosa, Castièro, Arties-Garós i Pujòlo.

Encara no hi ha cap comentari.

Cal que estigueu identificats per deixar un comentari.

No teniu permís per registrar-vos

La reinicialització de la contrasenya s’enviarà al vostre email