Gastronomia aranesa

Conflueixen les influències de la cuina catalana i francesa, sense perdre un substrat pirinenc original lligat als fruits i productes del camp.

Tampoc s’ha d’ometre el pes de l’entorn climàtic, en aquests llargs hiverns que exigeixen un aport important de proteïnes. Per això, la cuina aranesa combina els preparats tradicionals amb les subtileses arribades d’altres indrets.

De justa fama gaudeix el paté comarcal, en l’elaboració del qual s’aprecien les diferents tipologies, destacant-ne els carnosos rovellons. I ha guanyat un just prestigi el caviar Nacarii, criat a la piscifactoria de Les, de qualitat beluga.

Olla aranesa

Olla aranesa

Els primers plats típics en són les sopes, sobretot la de ceba, l’anomenada olla aranesa (un rotund “potaje” amb faves, fideus gruixuts, diferents hortalisses com la pastanaga ceba, col i patata), la salsitxa i botifarra, panceta de porc i carns de gallina i vedella.

Els segons són els estofats de caça i el porc senglar, que preparats amb ceba i la sang de l’animal, s’anomenen civet. Les carns de vaca i boví, preparades a la brasa, arriben a la boca tendres i suculentes. En peixos, l’espècie culinària per antonomàsia és la truita, que es condimenta amb herbes aromàtiques, fumades, fregides o al forn.

Truhada

Truhada

Entre els plats tradicionals aranesos figuren igualment la sanganheta, elaborada a base de sang de porc, la truhada, patates farcides de carn, els caulets, fulles de col farcides de carn picada, que poden menjar-se sols o com a guarnició de plats de caça i altres aus, i el conill amb mostassa.

Arribat el torn de les postres, i també amb certs regustos francesos, destaquen les crêpes que tenen diferents noms a la vall (crespets, bescajus, pasteres). La maduixa silvestre, els gerds i la mora són fruites utilitzades en l’elaboració de compotes, i serveixen també de base per a licors i destil·lats com l’aigua de nodes, aiguardent de nous, els pinços, licor de groselles, el cassis, licor de grosella negra barrejada amb rom, o el vin caud, un vi calent que, per la seva composició, és similar a la sangria.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email