La maledicció de La Maladeta

Conta la llegenda que fa molt i molt de temps, els prats del massís de La Maladeta es trobaven cobertes d’herbes fresques. Allí els pastors hi duien els seus ramats a pastar plàcidament fins a l’arribada de l’hivern.

Diuen que una tarda, entrada la tardor, en aquells prats hi començà a nevar i els pastors hagueren d’arrecerar-se en una cabana. Asseguts al costat del foc, comentaven alegrement els successos d’aquella jornada de feina i passaven el temps entretinguts.

De cop i volta escoltaren algú que trucà a la porta i, en obrir, es trobaren a un rodamón cobert de draps que els suplicà que li deixessin passar la nit a la seva cabana, degut a que no podia continuar el seu camí sota la neu i amb tant fred.

Però els pastors li van respondre insolentment que si volia refugiar-se, busqués una pedra sota la qual aixoplugar-se.

Llavors, de sobte, va caure un llamp sobre la terra i la figura de l’indigent es transformà rodejant-se d’un hal·lo lluminós. S’elevà al cel i desaparegué entre els núvols maleïnt als pastors per la seva mala acció.

El bestiar marxà durant la nit i els pastors correren darrera d’aquest, però mai ningú tornà a veure’ls. Diuen que quedaren convertits en pedra sota les neus de La Maladeta, i des de llavors l’Aneto es va quedar per sempre cobert de neu, i assseguren que a sota estan enterrades les estàtues de pedra, i que aquell viatjant era el mateix Déu.

Tot i que alguns estudiosos mantenen que aquest cim s’anomenada antigament “Mala Eta”, el que significava “la més alta” o “les roques de dalt”, la sabiduria popular entén que el terme actual de “La Maladeta” fa referencia als “Munts Perduts” gràcies a aquesta història.

Tant s’estengué aquesta llegenda, que l’alcalde d’Esterri organitzà una expedició al 1725 per a comprovar que a les roques de La Maladeta s’hi distingia el bestiar i els pastors petrificats.

Des de l’Artiga de Lin o pels camins de la serra d’Horno es pot arribar al massís de La Maladeta i a l’Aneto, a peu uns itineraris bellíssims però durs, aptes pels valents a prova de llegendes.

 

Basat en l'Antologia de Llegendes de la Literatura Universal seleccionades per Vicente García de Diego per l'Editorial Labor, Barcelona 1953.
No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email