X – La Pèira de Mijaran

Aquesta senyala, a grans trets, el centre geogràfic de la vall d’Aran. De segur que l’elecció del lloc no fou per casualitat, sinó a una intenció del seu fort contingut simbòlic.

Molt s’ha escrit sobre la significació dels antics menirs, peces que alguns estudiosos tenen per mollons de camins, altres identifiquen amb fites de senyalització de llocs singulars – com ara grans aqüífers – i no pocs com a llocs sagrats d’enterraments.

Però si alguna cosa és certa és que durant segles, aquests monòlits foren punts de reunió on les comunitats humanes celebraven solemnitats de diversos tipus.

Més tard, amb l’arribada del cristianisme, la veïna església de Santa Maria de Mijaran es convertí en el centre de ceremònies local, com a temple on juraven els seus càrrecs els membres del Conselh Generau de la vall.

A les proximitats d’aquesta pèira fou descoberta una cista – una tomba de lajas on el cadàver era depositat en posició fetal -, de la mateixa època, la reconstrucció de la qual pot veure’s en el Museu d’Aran.

Els menirs es mantenen erectes, fosos amb l’entorn natural, fites d’altres èpoques històriques.

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email