La roca dels 9 forats

L’itinerari que arrenca al final del carrer on actualment està situada l’Oficina de Turisme de Vielha i puja, en paral·lel al riu Nere, cap al Port de Vielha per sobre del túnel, està envoltat en una llegenda que explica la dedicació de l’església parroquial a Sant Miquel.

S’explica que en aquest camí es trobaren un dia el diable i l’arcàngel Sant Miquel i es disputaren el domini de la Vall.

Decidiren tirar pedres a la paret muntanyosa que tenien al davant, per on actualment passa la N-230, i el que aconseguís fer-hi més forats, guanyaria la custòdia de la Vall.

Finalment guanyà l’arcàngel per 9 a 1, quedant la Val d’Aran sota la guarda celestial.

Per aquest motiu, els aranesos dedicaren la seva parròquia a Sant Miquel.

A la riber aoriental del riu Nère es troba actualment un roquissar blanquinós amb unes petites coves o forats. L’únic encert del dimoni es pot veure, és la Roca d’Espuga. Per contra, Sant Miquel originà 9 coves suficientment grans i ben formades.

A simple vista semblarien cavitats naturals, però en un document del segle XVIII assegura que “hai nueve cavernas hechas â golpe de martillo, las quales corresponden â otra caverna que se halla en otra peña llamada Roca Espuga, en cuia boca hai una anilla de hierro gruesa: no se sabe para que fin fueron hechas estas cavernas; pero se cree que servian para habitacion“. En vista d’aquest document, no sembla que l’origen dels nou forats sigui tan santificable com la llegenda ens explica.

El tema de l’argolla de ferro inquieta, perquè podria parlar d’una antiga explotació minera i, també, per què no, com proposa Abélanet (1999) d’algun tipus de torre o lloc fortificat.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment