Background Image
Arties, Lleida
Error: Cannot retrive photos from Instagram
Al fons del Valarties hi ha Arties, amb els seus teulats negres desnivellats que s’esforcen més que en altres indrets en lluir hermosos, degut a que com a teló de fons s’alça soberbi, el pic del Montardo (2.830m), al que podrem ascendir des de la població, igual que al llac de la Restanca i al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Un luxe natural.

Però a més, el nucli urbà conserva un excel·lent conjunt de cases araneses, més rústiques unes, amb detalls aristocràtics d’altres, com el finestrals de dintells i jambes de caire renaixentista.

El clímax es reflexa en l’església de Santa Maria amb arcs de mig punt, i vàries esferes que evoquen la decoracio de les catedrals d’Urgell i Java, i un poderós campanar de cinc pisos, rematat per chapitel, que no té res a envehar els que poblen a la veïna Vall de Boí. Aquesta és del segle XII i està declarada monument històric nacional. Tot i el seu mal estat de conservació, aquesta església és, junt amb la de l’Era Assumpció de Bossòst, una de les més destacades de la Val d’Aran.

Conserva un conjunt esculptòric i pictòric de gran valor històric i artistic, amb un retable gòtic, l’autoria del qual s’atribueix als mestres de All i d’Arties i pintures murals del mateix estil tot i que posteriors.

Davant de l’església queda una torre de planta rodona del desaparegut Castell d’Arties.

Trobem també els polièdrics volums de l’església gòtica de Sant Joan, convertida en sala d’exposicions, conferències i cursos de la xarxa de museus d’Aran. Aquesta és d’origen romànic (segle XIII) però reformada i ampliada gòtica al 1385. En el seu interior conserva una talla de la Verge del Remei, que data del segle XII.

Adossats al modern parador de turisme, trobem les restes de la casa de Gaspar de Portolà, colonitzador de Califòrnia: una torre de defensa i una capella.

Molt a prop, al carrer Major d’Arties s’hi situa Ço Paulet, en els murs del qual apareixen figures humanes de grotesca semblança, a mig camí entre gàrgola i caricatura.

Però si busquem ambients pintorescs no podem obviar la visita a Gessa.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arties, Lleida

Get Directions
Social Profiles
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email