Background Image

L’Artiga de Lin

La vall de l’Artiga de Lin és un dels paratges més bonics als quals es pot accedir de forma fàcil. Entrant a la vall s’observa una rica vegetació i un sense fi de barrancs que vessen generosament les seves aigües al riu Joeu.

Hònt deth GresilhonS’hi pot accedir desviant-nos de la carretera de França a Ès Bordes, deixant enrera l’església i seguint per una pista asfaltada… Al cap d’una 7km veurem a mà dreta L’ “Hònt deth Gresilhon” que convida parar i refrescar-se.

Aquest recorregut enllaça l’excepcional indret dels Uelhs deth Joueu des d’on amb uns 15 minuts caminant podrem arribar a l’Artiga de Lin, una extensió de prats que continuen servint de pastura pel bestiar, delimitats per boscos de faig i avets, coronats per la Serra donis Neres, el mític Malh donis Pois o Focanada, reducte d’isards, el Malh dera Artiga, melic de la vall i la Tuca Blanca de Pomèro, que tanca aquest impressionant circ de bellesa.

La diversitat de plantes, flors i fruits, que varien en funció de l’època, fan més exquisit el passeig.

És una de les valls més espectaculars de la Val d’Aran, un quantificatiu que es guanya cada tardor, quan la flora dissenya uns escenaris de postal: és llavors quan les seves famoses fagedes prenen aquells tons ocres, grocs, verds i rogencs, i tenyeixen la zona amb mil matisos cromàtics.

És aquesta, també, l’antiga ruta d’accés que feien servir pastors, pagesos i excursionistes cap a la vall de Benasc i el massís de la Maladeta. Aquí l’entorn porta el segell agrest dels millors racons del Pirineu. Perquè en veritat, a més dels faigs que embelleixen el paisatge, els boscos d’avets i pins silvestres presten també al context les seves pinzellades de color.

Aquestes superfícies arbrades serveixen d’abric per als esquirols, els senglars, els galls salvatges i les perdius que ronden pels voltants. PRàcticament en un dels extrems de la vall, una mica més amunt dels Uelhs deth Joèu, hi ha el lloc conegut com les Cabanyes de l’Artiga de Lin, a l’esquera de la pista i sobre els 1.470 metre sd’altitud. Molt a prop, a 250 metres de distància, es troba el refugi del mateix nom, qu efunciona com a centre de recepció per a muntanyencs i caminants que es decideixen a visitar aquesta part del territori.

Els paisatges des d’aquestes alçàries són realment excepcionals, sobretot el que es pot veure cap a la banda del Còth deth Hòro, del Malh dera Artgia i cap a la infinitat d’elevacions que envolten i abracen el massís de la Maladeta.

Pels seus horitzons agrests i per la diversitat de les seves belleses naturals, l’Artiga de Lin és, sens dubte, un dels millors racons de la Val d’Aran, val la pena que nes hi acostem.

El recorregut

El recorregut s’inicia en el pàrquing dels Uelhs deth Joeu, per un caminet s’arriba al salt de l’aigua, es passa el pont metàl·lic i s’ascendeix per una senda amb esglaons de tronc en mig d’un bosc d’avet… de seguida es converteix en un camí més definit.

Un cop passat el portal de pedra que dóna entrada al Pla dera Artiga de Lin, el primer riu que es creuar per la pista ampla és el Barranc donis Puis. Aquesta pista arriba fins al Refugi dera Artiga de Lin, el peu del Còth deth Hòro, un coll d’excepcional bellesa.

Aquí hi ha l’altre pàrquing d’accés, en cas de no fer l’itinerari circular… la pista asfaltada ens tornarà en suau descens al punt d’inici del recorregut.

Variant de la ruta

També podeu fer la ruta circular dels Uelhs deth Joeu i l’Artiga de Lin, de dificultat baixa, amb un desnivell de 85m i pocs més d’1h.

[vrview video=”https://www.valdaran.com/wp-content/uploads/2016/02/VR_360_Artiga_de_Lin.mp4″ width=”100%”]
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email