Background Image
les ermites de Bossòst donen vida a una llegenda Bossòst, Lleida
Specification
Dificultat:facil Tipus de recorregut:Circular
Per a descobrir les ermites de Bossòst cal que ens situen a l’Eth Grauèr, la nova avinguda del passat segle, que ha estat sempre el punt de trobada i el safareig al Garona de les cases del poble, abans tancades al riu i ara.

Des de l’obertura de les fronteres en 1948, l’arribada del turisme i el condicionant d’aquesta nova avinguda com a N-230, oberta al Garona com botigues i centre turístic de la vila. Paral·lela al Carrer Major, antic Camí Reial, hi havia el molí i els dos ponts de la Garona per passar a la Lana i al Bocard, ara àrea esportiva del poble. Aquí trobarem la bonica llegenda les sis capelles.

Conta la llegenda que un monjo vivia a la capella de Sant Antoni, en el camí que porta al Portilhon. Vivia allí tranqui, fins que un dia, per mala sort, va patir la pesta. Però ell continuà allí, sense dir res a ningú. Un bon dia, s’encertà a passar per allí un pastor que duia el seu ramat a pasturar. El monjo, en veure al pastor li digué:

– “Baixa al poble [de Bossòst] i digues a les autoritats i a la gent que han de construir sis ermites al voltant del poble, totes elles encarades a la població. D’aquesta manera, la pesta no afectarà aquest lloc tan estimat del cel”.

El pastor féu l’encàrrec, però ningú l’escoltà. Tothom se’n va riure d’aquelles indicacions.

El pastor, va tornar a veure el monjo a comunicar-li el que havia succeït el qual, sorprenentment, ja era sabedor del que havia passat.

Posant la mà a l’esquena i deixant-li marcats els cinc dits, d’una manera misteriosa li digué:

– “Baixa i ensenya’ls això, així et creuran”.

Efectivament, el pastor va baixar, ensenyà la seva esquena i tothom es va creure el missatge. Aquell mateix dia, van començar a construïr el que el monjo els havia dit que féssin.

Es diu que com que van estar construïdes per la gent del poble, cap d’elles segueix un estil arquitectònic concret.

PLAÇA DERA GLÈISA

Centre de la vida del poble, on es reunia el Consell de la Vila, sota l’antic om centenari de totes les places majors, per lligar tant els assumptes socials (matrimonis …) com els assumptes laborals (crompavendes, etc.). Aquí hi havia l’antiga crasta o Bailia, i avui ajuntament, datat de la s. XVIII, reconstruït en la mateixa època. Cremat per l’accident en els anys quaranta del passat segle, tenia en la seva façana una imatge femenina en marbre, amb un llibre obert, donat a la batlia pel General Banal Halen, que la va portar des Majorca en s. XIX; desapareguda des de 1910. Torre que va recuperar en aquest segle el seu emplaçament original, enfront de la Pl. Major o de l’Església, on lligaven en una pedra als lladres, el “petra vindicta”, i on es reunia el Consell de la Vila, sota el antic om centenari del poble. Part de l’antiga font de marbre desapareguda es trobi dins de l’església.

CAPELLA DE SANT FABIAN I SANT SEBASTIAN

Capella Sant Fabian i Sant SebastiàA la barriada de Sant Fabian, es troba la capella protectora d’aquest costat del riu Garona. Sabem d’una restauració en 1870 pero és a la darrera intervenció que va perdre la seva antiga protecció de calç a la façana principal. Al s. XVII Sant Sebastian (tot sol) consta com una de les quatre esglésies de la vila, i al s. XVIII se’n parla ja dels dos sants de la capella.

ESGLÉSIA DE LA PURIFICACIÓ DE MARIA

Sta. Maria de Bossòst és la més ben conservada construcció religiosa aranesa, dels segles XI-XII, pel seu conjunt d’església i campanar, dintre de la Ruta Romànica aranesa, BCIN des d´aquest any 2015 (antic monument històric nacional). Abans missa gran el 2 de febrer, la Purificació de Maria, i ara la missa gran es fa el 15 agost, a la festa major, l’Assompció de Maria.

CAPELLA DE SANT RÒC

Capella de Sant RocDintre del lloc del mateix nom, separat del poble pel costat nord als nomenclàtors o censos demogràfics del s. XIX, avui barri nou, era el protector d’epidèmies, i la seva imatge era abans guardada a Ca Lúcia, la casa forta d’aquesta barriada, com també d’altres imatges de la capella.

CAPELLA DE STA. EULÀRIA

Les restes de la capella al peu de la Soala Casteràs, sota l’antic castell, ere una de les set protectores de la vila, quatre d’elles, com a bastides religioses, que ja consten en una relació dels segles XVII i XVIII.

CAPELLA DE SANT JOAN CRISÒSTOM

Capella Sant Joan CrisòstomPer estar emplaçada a ponent i a la part alta del poble, ha sofert les esllevissades de neu, com el darrer al gener de 1981, per la forta caiguda de la neu per les Pales d’Estiuèra. Una de les cinc capelles segons l’inventari del s. XVIII.

CAPELLA DE SANT CERAT

Capella de Sant CeratDalt de tot del Cap dera Vila, pot ser és la bastida en peu més vella de les sis que rodejaven la vila, un cordó espiritual o acció de gràcia, com ens explica la llegenda de les sis capelles de Bossòst, set amb l’església.

CAPELLA DERA MAIR DE DIU DERA PIETAT

Capella de la Pietat o Verge de les NeusConeguda en d’altres llocs com la Verge de les Neus, aquí Era Pietat, emplaçada a l’entrada sud del poble o sortida del Camin Reiau o Camí Ral, i que dóna nom a una part del Carrer Major.

CAPELLA DE SANT ANTÒNI

La més allunyada i fora del poble, al vell camí de pujada al Portilhon, ha estat sempre tradicional pujar a peu cada 13 de juny. Des del seu privilegiat mirador trobem les tres primeres imatges fetes de la història de Bossòst, del s. XIX.

Per a baixar-vos els fitxers cal que us hagueu registrat en el portal - Para descargar ficheros tienes que haberte registrado en el portal

Amenities
Ruta familiar Primavera Estiu Tardor Hivern Fàcil Trekking Rural
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bossòst, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email