Background Image
Mas Pasta, Arties, Espanya
Specification
Segles:XV-XVI

El lloc on avui es troba la població d’Arties no es correspòn amb l’original. Una gran esllevissada de terres procedents de la muntanya Lobatera soterrà la població obligant el seus habitants a desplaçar-se a la ubicació actual, deixant el Castell d’Arties o Castell d’Entransaigües dels Templers així com l’església que actualment és la parroquial.

El rei Pere el Cerimoniós concedí la facultat per construïr-lo, iniciant l’obra el 1379, privilegi concedit als caballers de l’orde de Sant Joan, successors dels Templers.

A més, autoritzà la imposició d’un arbitratge als veïns d’Arties per les despeses de l’obra, i els donà llicència per poder deixar una petita guarnició que guardés la vila en cas de sortir fora d’aquesta.

En el nucli antic hi ha la torre del Gastlo d’Arties o d’Entransaigües, úniques restes de l’antiga fortalesa.

La torre de guaita s’assenta en un puig que domina la confluència amb la Garona de Valarties, vall aquesta que dóna accés als ports: de Caldes (vall de Boí) i de Vielha (també ruta alternativa pel port de Rius).

En realitat es tracta d’una bestorre o torre de front semicircular, tancada pel darrera amb estructures sobreposades, i coronada per una espadanya per la banda de llevant, mig esbaldregada, l’únic que resta de peu del Castell d’Arties.

La torre, d’acord amb la descripció de Gràcia de Tolba (1613) correspòn al portal nord de dita fortalesa. Presenta porta d’accés en la planta baixa i tres pisos al capdamunt indicats per l’encaix de les bigues de fusta (els primers) i un relleix en el mur (el superior), respectivament.

En cada un d’ells s’obren espitlleres de simple esqueixada, força desenvolupada cap l’interior, i també troneres de factura posterior.

A l’exterior destaquen una mena de canelobres, que confirmarien la seva funció de portal.

És nova la teulada de simple vessant que l’aixopluga.

L’any 2001 després de l’esfondrament del mur de contenció situat sobre el Carrer des Banhs, ocorregut el 23 de juliol, s’efectuaren diversos sondeigs arqueològics. En aquesta operació es va documentar un mur de tancament medieval que tancava el recinte per la part septentrional.

Amenities
Accessible Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Mas Pasta, Arties, Espanya

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email