Background Image

Castell de Gessa o Çò de Ròsa

Gessa, Lleida
Specification
Segles:XVI Estil arquitectònic:Popular

Çò de Ròsa és un edifici conegut, també, com el Castell de Gessa o Casa d’Andreu Pont, d’estil popular i actualment utilitzat com a habitatge unifamiliar a la població de Gessa.

Es tracta d’un casal renaixentista (1598) situat a toca a la Plaça de l’Església de Gessa.

És un edifici de planta quadrada, de planta baixa i dos pisos.

Conserva una notable torre circular, d’ús defensiu, en un angle.

Els marcs de les oebrtures són de pedra picada, i a la llinda de la porta hi ha la inscripció següent: “1589 IHs Andreu Pont“, i un escut.

És un magnífic edifici històric d’estil gòtic-renaixentista i d’origen militar del segle XVI que està catalogat per la Generalitat de Catalunya amb la categoria de castell i és Bé Cultural d’Interès Nacional.

La torre rodona és característica de les cases rurals defensives de la Val d’Aran, que construïen aquestes fortificacions en l’arista exterior de les cases per a poder protegir-les amb més eficàcia front a possibles atacs.

Encara que l’arquitectura és bàsicament gòtica, té molts elements com els dintells de les finestres, característics del renaixement.

Fou un dels primers edificis defensius de Gessa i un dels primers de Naut Aran, encara que hi ha testimonis històrics fiables que la situen una mica abans en el temps.

Primer va pertànyer als Portolà d’Arties, el cèlebre descobridor i primer governador de l’Alta Califòrnia al 1769, fundador de San Diego i Monterrey, i més tard governador de Puebla.

L’any 1923, la casa llavors s’anomenava Casa Pericot, fou comprada a Maria Casseny pel rector del poble, Mossèn Josep Arcalís, en nom de l’Obispat de la Seu d’Urgell, per un preu de 4.500 pessetes per a servir com a casa rectoral. Fou la casa parroquial de Gessa fins la Guerra Civil Espanyola, moment en que tornà a anomenar-se Çò de Ròsa (casa dels Rosa) a la postguerra, si bé el seu nom popular passarà a ser el del seu element més destacat, la Torreta.

Als anys cinquanta aquesta casa rural de la Val d’Aran passa a ser llogada per la familia Net com a vivenda fins que al 1987, vers la impossibilitat per part de l’obispat de fer-se’n càrrec del manteniment i la rehabilitació, el Dr. Net la va comprar i l’ha anat restaurant i rehabilitant completament, respectant tots els detalls patrimonials i substituint els elements danyats per d’altres de similars.

L’emblemàtica construcció té un bagatge històric molt important i ha estat un element fonamental en el desenvolupament de la Val d’Aran.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Gessa, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email