Background Image
Salardú, Lleida
Specification
Segles:XII

Documentat l’any 1364 el Castell de Salardú es trobava situat estratègicament a l’entrada de la vall pel Port de la Bonaigua, sent considerat com la segona plaça forta de la vall.

El recinte del castell, de planta quadrada estava protegit per una muralla i una contramuralla.

Disposava de torres des de les quals avui només en resta una mig derruïda de planta semicircular.

Durant la guerra dels Segadors fou assaltat per les tropes franceses si bé poc després era reconquistada per les tropes de Josep de Mararit i de Biure el 1643.

Aquest, junt amb l’església de Sant Andreu, es situa damunt del puig que domina la confluència de l’Unhòla amb la Garona, i per tant el Camin Reiau a l’entrada de la Val pel port del Pallars (o Bonaigua) o bé per altres ports, a la població de Salardú.

Era residència d’un batlle reial. Així i tot, avui només conserva la impressionant torre campanar de l’església que igual que a Arties, Vielha i Vila, feia funcions de torre mestra o d’homenatge, i el contramur amb la base d’una bestorre de l’absis adossat al talús septentrional que anivella el terreny del recinte.

Antigament la vila de Salardú estava fortificada, en el seu front, per la part de llevant, presentava una gruixuda muralla amb baluards i torreons de defensa que protegien la porta anomenada del Pallars, petit portalet del segle XIII d’arc apuntat i ara desaparegut.

En la part alta s’aixecaven el castell i l’església en el caire dels espadats que reclouen la fonda ribera del riu Unhòla.

Durant els mesos de juliol i agost de 1987 es portaren a terme unes excavacions sota la direcció de la Sra. Lourdes Mazaira Cabana-Verdes. Aquesta fou motivada pel perill en què es posaven les restes arqueològiques en efectuar un drenatge per la humitat al voltant de l’església.

Aquesta excavació se centrà en diferents sectors: al costat de la porta, entre els dos contraforts, entre el contrafort de ponent i el campanar, entre la sagristia i el contrafort de llevant, junt als absis, a la paret nord del temple i al nord-est de l’edifici, en la torre del castell. Els sectors segon, tercer i cinquè foren abandonats i s’obrí un altre en la paret de tanca que, cap al sud, delimina el recinte parroquial.

Entre la porta i el contrafort de llevant i també a la zona absidial, es va descobrir una necròpolis amb tombes de cista excavades a la roca del segle XII i XIII.

Sota els nivells de pavimentació va aparèixer una necròpolis formada per sepultures excavades a la roca i per caixes de lloses disposades paral·lelament al tall de la roca.

Alguns enterraments corresponien a individus infantils. L’aparició de tombes mixtes és anecdòtica, no se sap si es tractaria d’una novetat tipològica o seria, simplement, una solució pràctica.

També es netejaren i es delimitaren les restes de la torre situada al nord-est de l’església i part del parament de la muralla feta de carreus força irregulars.

Es confirmà la planta quadrangular del castell i que les seves dimensions coincidien amb les de la plaça de l’església. També es posà al descobert un paviment fet a base de petites peces de granit i pissarra, formant un dibuix d’espiga, en el sector comprès entre la porta d’accès i el contrafort de llevant, i restes d’estructures aproximadament del segle XV.

Amenities
Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Salardú, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email