Background Image
Les, Lleida
Specification

El Castell dels Barons de Les o Castèth de Les s’aixecava en un repeu rocós granític de la serra, a sobre del poble de Les i a mà dreta de la Garona.

Documentat al 1265 data en que el visità el rei Jaume I, i també al 1283 en que apareix el llinatge de Les. Fou incendiat en dues ocasions, la primera durant l’alliberament front els francesos comandats per Felip III de França. Al 1643 pren possessió de la baronia de Les en Ramon J. Cai de Benòs.

Al 1650 els defensors del rei Felip IV d’Espanya, després de rodejar-lo l’incendiaren fins la seva destrucció, obligant a que el seu senyor es refugiés a França. Quan tornà, un cop acabada la guerra, en procedí a la seva reconstrucció.

El recinte, conegut prèviament a les excavacions, consistia en una torre quadrangular anomenada “Pijuert” i un pany de muralla situat a ponent de la mateixa.

D’aquesta torre encara se’n poden observar les espitlleres o finestres en les cares nord, nord-est i sud. La seva alçada és de 10.5m aproximadament, i és molt possible que a l’interior hi haguéssin 3 nivells diferents.

No se sap com era la volta que rematava la construcció ja que ha desaparegut, però en general aquesta torre està en bon estat d econservació i s’observen els carreus regulars i ben escairats.

Per accedir al seu interior, existeix una antiga porta-finestra situada a la façana oest, a 3.65m de les roques granítiques de la base.

Els murs són d’1 metre de gruix i fan 7.9m d’alçada en les cares est i oest i 7.3m en les nord i sud.

Disposa d’una planta quadrangular en direcció nord-sud, amb porta elevada al primer pis que mira a ponent. Aprofita un talús a ponent.

Aquest castell s’alça en un lloc privilegiat i estratègic, a l’oest domina tota la vall i l’accés escarpat controlava l’entrada al recinte.

Els mesos de juliol i agost de 1994 es portà a terme una excavació centrada en la banda sud-oest de la torre. Es trobaren 3 fases constructives que no pogueren datar per la manca de material arqueològic extret.

El 1994 també s’efectuà una neteja de vegetació de la cara nord del castell.

Actualment els treballs d’excavació al castell encara continuen.

El tipus de construcció, tant per la torre com per la fortalesa, correspon a les dels gascons.

Segons la documentació històrica, es confirma la presència del rei Jaume I en aquest indret.

Les característiques de l’aparell (força irregular), el tipus de morter, els angles reforçats amb pedra castellera, a més de les dades històriques, confirmen una cronologia baixa medieval.

El castell de Les fou destruït al segle XV, durant la Guerra dels Segadors.

Amenities
Gratuït Itinerari a peu
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Les, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email