Background Image
Carrèr Major, 30, Vielha, Lleida
Specification
Segles:XVI i XVII Estil arquitectònic:Gòtic i Renaixentista

La Casa Rodés o Çò des de Rodès és un casal de tradició gòtico-renaixentista situat al Cap dera Vila de Vielha.

És format per planta baixa, pis i golfes sota teulada de llicorella a quatre vessants amb llucanes.

Els murs són de paredat i les cantoneres i les dovelles del portal, de pedra.

Al primer pis, sobre el portal, hi ha un finestral renaixentista amb motllura guardapols i el travesser i el mainell de pedra, a la llida hi ha la inscripció següent: “PEJOAN de RODÉS IHS 1608“.

A la dreta d’aquestes finestres, n’hi ha una altra de gòtica, geminada, amb arquets calats.

Al mur de migdia fou afegit posteriorment un petit cos amb galeria de fusta.

Probablement es tracta del millor casal conservat a la vila de Vielha.

Çò des de Rodès té una estructura rectangular, de dues plantes definides per les obertures i coberta d’encavallades de fusta amb doble línia de llucanes i teulada de pissarra.

La capièra i la façana principal s’orienten al carrer principal. Per la banda de tramuntana s’hi afegí un petit cos que suporta una galeria elevada de fusta.

En general predomina l’obra de paredat, però les cantonades foren ben travades amb blocs de pedra ben escairats.

Les façanes, en part decarnades, conserven un antic arrebossat de ciment.

La façana principal presenta una distribució simètrica, tot i barrejar obertures de fusta i de fàbrica.

El pedrís aprofita el desnivell del terreny (i se suposa que també ho fa el celler).

La porta de la Casa Rodés que centra la planta baixa, brancals monolítics i sengles daus a manera de capitells en les bandes, i dovelles de notables dimensions que configuren un arc de mig punt.

Al damnt es declou un formós finestral de fàbrica, dividit en quarters (els superiors més petits) ornat amb motllures en l’intradós i la cartel·lera i amb un guardapols de corda que acaba en colze, en un terç.

A l’esquerra hi trobem un finestral gòtic aprofitat, aquest es troba en el primer pis, a la banda esquerra, ben conservat i fet amb marbre de Sant Beat (la cartel·la no s’hi correspòn). És d’estructura geminada amb el mainell definit per una petita columna (que no sembla tampoc original) i el marc resolt amb brancals monolítics, carreus que subratllen la línia d’impostes i una llinda monolítica que conté sengles arcs trilobulats a banda i banda d’un suposat capitell i un ull de bou damunt.

Tot i una primerenca notícia de mossèn Pèir de Arodes en els Compdes de Vielha (1565), el llinatge Rodès sembla força vinculat a la pràctica de la medicina, així trobem a Joan Rodès, apotecari de Vielha (+1688) i de Tomàs Rodès (+1759 +1785) ambdós metges titulars de Vielha. I no només això, sinó que abans del 1735 emparentaren amb els Vidal, notable saga de cirurgiants de la Val.

Altrament Joan Rodès exercí de notari de Vielha (1685), Jaume Rodès i Soler four doctor en drets a Gausac (1721) i Pau Rodès masover del convent de Mijaran (1749).

Destacaren Jaume Rodès i Soler “honorable míser de Gausac” (1704) i, finalment, al trànsit dels segles XIX i XX un Rodès diputat de la Val d’Aran.

Amenities
Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Carrèr Major, 30, Vielha, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email