Background Image
Escunhau, Lleida
Error: Cannot retrive photos from Instagram
Escunhau està assentat a l’esquerra de la Garona i al peu del Tuc de Mieidia (2.114m), conserva edificacions civils de mèrit, com les cases de Jançò, del segle XVII i, sobretot, de Pejoan, que llueix finestrals d’ornamentació renaixentista i un portal dovelat l’escut nobiliari del qual està datat del 1393.

El traçat del seu carrer Major coincideix amb el pas de l’antic Camin Reiau d’Aran, que després corre en direcció a Vielha pel bosc d’Escunhau.

L’església de Sant Pèir és de construcció tosca, amb un campanar dels segles XVII i XVIII. Al cementiri s’hi recolza una portada vistosa de mig punt que llueix en el seu timpà un Crist d’inequívoc hieratisme romànic. A l’interior atesora una pila de baptismes, dels segles XVII i XVIII, profusament decorada amb motius vegetals i geomètrics, imatges al·legòriques com el crismó i l’Agnus Dei, així com oficis de l’època, amb figures humanes d’acusat esquematisme.

A L’interior del poble hi trobem diverses cases senyorials, algunes de les quals la de Çò de Pejuan (1393) que mantenen un escut dels seus antics senyors amb finestres del s. XV.

Actualment té 54 habitants. Fins al 1970 fou municipi independent, i el seu terme comprenia, a més, els pobles de Casarilh i Betren així com el despoblat de Castell.

Al final del carrer Major, on s’hi troben les runes del castell d’Escunhau, s’inicia una pista forestal que després es convertirà en caminet entre avets i que ens potarà fins a l’Estany d’Escunhau, a 2.000m d’altitud, sota el cim de la Tuca de Betren (2.514m). És un plaer recórrer aquests boscos fantàstics rebossants de misteris i un verd acusat, més encara en dies de pluja, quan l’humitat otorga intensitat a la molsa que abraça els troncs caiguts i les branques dels avets semblen extendre’s buscant abraços perduts.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Escunhau, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email