Background Image
Gausac, Lleida
Error: Cannot retrive photos from Instagram
Gausac fa gala del seu origen romà, amb nombrosos vestigis arqueològics de la dominació llatina.

És una localitat agregada al terme de Vielha. Se situa en l’extrem nordest del Pla de Vielha, a 994m d’alçada i a l’esquerra del riu Garona. A l’Edat Mitjana s’anomenava Gisacus o Gausacus. En l’actualitat té 325 habitants.

L’església de Sant Martin de Tours marida elements romànics i gòtics, sobretot la seva torre robusta octogonal. A l’exterior hi destaquen les mènsules amb forma de rostre humà als finestrals. L’entrada està a la base del campanar, amb portada gòtica. És un clar exponent del gòtic aranès. Presenta una planta rectangular d’una única nau.

A pesar de la inusual unitat estil·lística que demostra l’església de Gausac, sí que s’evidencia una seqüencialitat constructiva que sembla arrancar de les postrimeries del segle XIII o inicis del XIV fins arribar a la plentitut formal gòtica del segle XV. Gràcies a la intervenció efectuada l’estiu del 2001, es confirma la presència d’elements constructius que pertanyen al darrer període romànic.

Una robusta torre campanar del s. XV de forma octogonal, s’eleva sobre l’entrada tenint finestrals d’arc de mig punt. En l’interior hi ha un altar gòtic dividit en 8 retaules. En un mur, un Crist en relleu, i en la rectori una estel·la de marbre blanc.

Des d’aquest nucli s’inicia una pista en direcció al bosc de Baricauba.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Gausac, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email