Background Image
Gessa, Lleida
Error: Cannot retrive photos from Instagram
Gessa és un poblet molt pintoresc, a dalt d’un petit esglaó natural sota la muntanya de Corilha, el que el converteix en un apreciat balcó sobre el mar verd al que dóna cos el bosc de Mont Romies.

Entre les cases rústiques del lloc, per la seva presència arquitectònica destaquen l’església de Sant Pèir, romànica amb portada nord neoclàssica, i Çò de Ròsa, amb torre de defensa cilíndrica del segle XVI i finestrals renaixentistes.

L’església parroquial està dedicada a Sant Pere i és de construcció moderna, amb tres capelles laterals en ambdós costats i un altar barroc i campanar de torre quadrada. En l’interior conserva elements romànics, una pica baptismal, un dau de pedra i el peu de l’altar. La imatge de Sant Pere, en el centre del retaule major és una talla policromada del millor que es troba a la vall. També trobem una vitrina en la que s’hi exposa una interessant col·lecció d’escultures de temes religioses fetes en fusta de boix, realitzades per Francisco Pont.

A l’entrada del poble i a l’encreuament amb el camí real que va a Unha hi ha una petita capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat.

No és l’única. Altres cases destacables són Çò de Xelina (del 1975, amb un escut català), Çò de Pont (del 1589) i Çò Fradera Pont (del 1618), dels segles XVI i XVII.

Si tenim ganes de festa, caldrà que ens apropem a la localitat el segon dissabte de juny i prendre part de la romeria popular de la capella de Sant Martí de Corilha, als afores del nucli, que té una història molt particular.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Gessa, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email