Llac de la Restanca i l’estany de Mar

Llac de la Restanca, Lleida

L’estany de Mar és el més gran i profund de la Val d’Aran. Al seu costat s’hi troba l’estany d’Era Restanca, on està ubicat el refugi d’alta muntanya.

Tots dos es troben situats a la capçalera d’una vall secundària que solca el riu Valarties.

L’extraordinari paisatge mereix l’esforç que impliquen els últims metres, que només es poden recórrer a peu.

Des de Vielha cal agafar la carretera C-28 fins al poble d’Arties. Allà cal girar a l’esquerra, entrar fins la plaça Major i creuar tot seguit el pont sobre el riu Valarties. A partir d’aquest punt comencen a aparèixer els rètols indicatius per anar al pic Montardo a través de la vall de Valarties.

S’ha d’agafar la pista asfaltada que segueix el curs del riu durant una mica més de cinc quilòmetres i arribar fins al Pònt de Ressèc. Allà cal deixar el cotxe i continuar a peu la resta de camí.

Una qüestió de parella

Són inseparables: l’estany d’Era Restanca i el de Mar són pràcticament una única massa lacustre, només que dividida en dues i unida per un rierol que davalla per la muntanya.

D’alguna manera es consideren una parella inseparable, ja que humitegen plegats els vessants del costat oest del pic Montardo, un dels cims més imponents de la Val d’Aran.

Arribar-hi implica una petita excursió d’un parell d’hores per senderes de fàcil accés i molt ben senyalitzats.

El camí fins l’estany d’Era Restanca és molt senzill, per arribar a l’estany de Mar l’accés potser presenta una mica més de dificultat, però entre els dos poden constituir el motiu per un tranquil passeig familiar.

De fet, són els estanys d’altura d’accés més còmode de la Val d’Aran. Com passa amb la majoria de centres lacustres de la comarca, tots dos han estat també aprofitats des del punt de vista hidroelèctric.

És tot just l’estany d’Era Restanca, ubicat a 2.007 metres d’altitud, el que s’encarrega de recol·lectar les aigües que provenen del circ lacustre de Rius, muntanya amunt, i de recanalitzar-les, a travé sde la presa, cap al centre de la vall.

Aquesta tasca, per descomptat, la fa comptant amb l’ajuda de l’estany de Mar, que es troba uns quants metres més amunt.

Era Restanca és un espai lacustre de forma absolutament rodona, com una enorme piscina d’aigües transparents entre els alts cims. Pels voltants, més enllà de les restes deixades per la construcció de la presa, hi ha alguns pins negres i arbustos d’alta muntanya que són els únics que resisteixen la dura climatologia d’aquesta zona tan elevada.

A la vora de l’estany hi ha un refugi de tres plantes. És un alberg de muntanya on hi ha servei de menjars, 26 lliteres per passar-hi la nit i aigua calenta.Des d’allà mateix es pot veure la cascada, les aigües de la qual arriben amb força des de l’estany de Mar.

Pels voltants hi ha voltors que giren en cercle aprofitant els corrents tèrmics de l’aire, i no és estrany trobar-hi isards pasturant i renouejant, com sempre en grup.

L’isard és un dels animals més curiosos entre els que conformen la fauna d’aquesta vall espectacular, per observar-los amb deteniment n’hi ha prou de restar immòbil una bona estona, perquè s’espanten amb els moviments bruscos.

Un petit mar entre muntanyes

L’estany de Mar és el més gran i profund de la Val d’Aran. De fet, és gairebé un petit mar entre muntanyes, i és just a aquesta particularitat a la qual deu el seu nom.

Per vorejar-lo caminant d’una punta a l’altra es poden tardar ben bé uns trenta minuts. És un mirall d’aigües molt blaves que descansesn a 2.260 metres d’altitud.

Les seves ribes es caracteritzen per la presència de grans blocs de pedra blanca i per uns quants petits illots d’herba.

Una mica més allunyats, s’alcen alguns pins negres que planten cara a la inhòspita climatologia.

La capçalera de l’estany està coronada per una platja d’arena, ampla i oberta, una platja que, els últims anys, ha esdevingut un dels destins favorits per a la majoria de caminants que s’acosten a aquestes espectaculars i magnífiques alçàries.

És aquí, en aquest mateix punt, on neix el tortuós sender que va fins a la collada de l’estany de Mar per obrir-se pas, més edvanat, fins a l’estany de Rius i l’estany Tòrt de Rius.

No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llac de la Restanca, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email