Background Image

Musèu dera Val d’Aran

Tor deth generau Martinhon, Carrèr Major 26, Vielha, Lleida
Call us anytime 973 641 815
info.museu@aran.org
Specification

El Musèu dera Val d’Aran.

Edifici situat al cap dera vila de Vielha, que sobresurt d’aquest conjunt per la naturalesa de la seva construcció.

La casa actualment anomenda Tor deth genrau Martinhon es de planta rectangular, formada per la unió de dos edificis.

L’actual porta d’entrada es troba a la façana est on es percep l’asimetria de les seves obertures. La porta amb llinda i la finestra amb motllures i guardapols, d’estil renaixentista són els elements més destecats.

La torre de planta octogonal, que dòna nom a la casa, es troba a l’angle nord-est. Destaca la porta d’entrada amb llinda remetada per un escut d’armes, actualment il·legible. Les finestres de llevant son d’estil renaixentista amb motllures i guardepols, la resta de finestres són de naturalesa més senzilla. Destaquen les espitlleres d’armes de foc que es troben emplaçades al llarg de la torre.

El mirador, situat entre la façana de migdia i la de llevant, és juntament amb la torre un dels elements que sobresurt de la construcció. El seu aspecte actual es fruit de la restauració de l’any 1983.

A la façana nord trobem una altra porta d’entrada, en la llinda d’aquesta porta, d’una gran senzillesa, l’inscripció 1610. La finestra situada sobre la porta repeteix el mateix estil que les de la façana de llevant. En un dels extrems de la façana queden visibles les mènsules d’un antic matacà.

Les diverses finestres de la façana de migdia són de naturalesa senzilla, sense cap estil definit, possiblement obertes durant el llarg del segle xx.

La distribució interior de l’edifici es fruit de la reforma que pateix la casa l’any 1945.

Tor deth geneau Martinhon.

No tenim referències de l’origen d’aquesta construcció, l’any 1610 inscrit a la llinda de la porta de la façana nord faria referència a la construció o alguna reforma. Donada la unitat estilística de les obertures i del conjunt de la construcció, aquesta última hipòtesi no seria la més correcte. Així doncs datariem l’edifici al voltant de l’any 1610, fet que cal relacionar amb la benaurança econòmica en que es troba l’Aran durant la primera meitat del segle xvii. Benaurança que es veu reflectida en moltes construccions del país, entre elles çò de Rodes i çò de Simonet situades al mateix cap dera vila de Vielha.

L’any 1860 la casa fou comprada per Agustí Puyol Escala, germà d’Antoni Puyol metge del Fort dera Libertat de Vielha. Agustí Puyol es va casar l’any 1843 amb Antonia Deó nascuda a Vilac, moment en el qual la casa passarà anomenar-se çò de Puyol i Deó.

L’últim hereu da la familia fou Miquel Santesmases nom en que durant molts anys es coneixerà la casa.

L’any 1945 la casa fou llogada a la Compañía Productora de Energía Eléctrica. Es reforma tot l’interior de la casa per habitatges i es perd tota l’estructura i distribució original.

L’any 1974 fou comprada per Miquel Farré i Albagés que la cedeix com a seu del Musèu dera Val d’Aran. Durant els anys 1982-1983 es reforma com a museu, d’aquesta reforma destaca la retauració del mirador i de les cobertes.

Malgrat el nom de general Martinhon i els elements de defensa que presenta l’edifici no s’ha pogut relacionar-lo en cap episodi bèl·lic concret.

Amenities
Accessibles Itinerari familiar Visites guiades
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Tor deth generau Martinhon, Carrèr Major 26, Vielha, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email