Background Image
Pla de Beret, Lleida
Specification

La Pèira de Mijaran o Pèira deth Uelh deth Garona senyala, a grans trets, el centre geogràfic de la vall d’Aran. De segur que l’elecció del lloc no fou per casualitat, sinó a una intenció del seu fort contingut simbòlic.

Molt s’ha escrit sobre la significació dels antics menirs, peces que alguns estudiosos tenen per mollons de camins, altres identifiquen amb fites de senyalització de llocs singulars – com ara grans aqüífers – i no pocs com a llocs sagrats d’enterraments.

Però si alguna cosa és certa és que durant segles, aquests monòlits foren punts de reunió on les comunitats humanes celebraven solemnitats de diversos tipus.

Més tard, amb l’arribada del cristianisme, la veïna església de Santa Maria de Mijaran es convertí en el centre de ceremònies local, com a temple on juraven els seus càrrecs els membres del Conselh Generau de la vall.

A les proximitats d’aquesta pèira fou descoberta una cista – una tomba de lajas on el cadàver era depositat en posició fetal -, de la mateixa època, la reconstrucció de la qual pot veure’s en el Museu d’Aran.

Els menirs es mantenen erectes, fosos amb l’entorn natural, fites d’altres èpoques històriques. La Pèira de Mijaran marca el punt de referència d’un seguit de testimonis del megalitisme a la vall.

Sobre un petit promontori enmig del naixement de la Garona i de la Noguera, en una zona envoltada de prats i pastures hi trobem aquest menhir.

Pujant de la carretera del Pla de Beret, a l’alçada de la bifurcació i a 50 metres a migdia del naixement de la Noguera Pallaresa, es troba situada aquesta Peira, concretament enmig dels rius de la Noguera Pallaresa i la Garona.

Es tracta d’un gran bloc de pedra granítica amb secció prismàtica o triangular.

Fa 1.90m d’alçada i per la part central del triangle amida 42cm x 57cm x 60cm.

En la cara nord-est de la Peira hi ha marcada en vermell la referència B 12.

És molt possible que es tracti d’un menhir megalític que indiqui i assenyali el camí cap a Montgarri, a través del Pla de Beret.

Ruta megal·lítica a l'Aran

Si us interessa la temàtica dels itineraris arqueològics i el megal·litisme, podeu consultar la ruta megal·lítica de la Val d’Aran, que parteix des del Pla de Beret.

 

Amplia la informació...
Amenities
Gratuït Itinerari a peu Itinerari familiar
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Pla de Beret, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email