Background Image

Airau Naturau Plan Batalhèr

Airau Naturau Plan Batalhèr
Specification

L’Airau Naturau Plan Batalhèr és un espai força gran on podem desacansar i menjar, un espai rodejat d’avets de color verd intens.

Consta de 10 taules de pedra i 6 barbacoes SENSE graelles.

Des de la Bassa d’Oles en baixen els circuits verd i blau de BTT fins a l’àrea de picnic Plan Batalhèr, un lloc ideal per a dinar-hi en família, grans i petits en un entorn segur a la natura.

En cotxe la manera més fàcil és des dels pobles de Gausac, Es Bòrdes i Aubert. Si venim des de Vielha el més fàcil és anar fins a Gausac (a 1 quilòmetre) i agafar la pista asfaltada que atravessa el bosc de Baricauba, a uns 3km hi ha un desviament senyalitzat cap a la Bassa d’Oles però si no ens desviem, uns metres enllà, hi trobem l’àrea natural.

Cal tenir en compte que si fa fred, seran necessàries mantes o tovalloles que us aïllin del banc de pedra.

Hi ha molt espai per jugar i relaxar-se. També s’hi troba un refugi així com un petit altar.

L’àrea té una particularitat encantadora, es tracta d’una tradició de la zona adaptada de l’original de Suència. Es tracta del “Er Auet des Chuquetes” que en català seria “L’avet dels xumets“. Les famílies hi porten aquí els xumets perquè el nen deixi d’utilitzar-lo i el pengen.

És una idea de la doctora Imma Caubet duta a terme gràcies a l’ajuda del Conselh Generau d’Aran, el Servici Aranès de Benèster e Salut, l’Ajuntament de Vielha e Mijaran i la Bibliotèca Generau de Vielha.

El Conselh fa fer-ne la neteja de la zona i col·locà les tanques de protecció, la cartelleria la féu un pare (Emili Ortiz), els adhessius en Fernando Perea de Aranarte, la caseta un germà de la doctora Caubet que la col·locà el seu pare.

Les educadores de l’escola Mairau de Bossòst, la Marta i la Tània, son les que han escrit ja dos contes, que estan en la pàgina de Facebook. Estan en diverses llengües on s’explica als nens la tradició nòrdica.

Els fulletons es poden recollir a l’oficina de turisme i foren dissenyats per la Dra. Imma Caubet i la Dra. Mirtza Gutiérrez.

Cada any, a l’agost, es fa la festa amb tots els pares i nens amb la col·laboració de la Sílvia, de la Bibliotèca Generau de Vielha i la Sara Arjo, amb activitats pels nens. Es porta xocolata i melindres de la cuina de l’hospital. Una manera d’ensenyar als infants que la natura ens cuida i ens acull.

Quan parlem de xumets cal recordar que la paraula en anglès és “pacificador” i, efectivament, les mares i pares han utilitzat els xumets per calmar els bebès des de fa molts anys. La idea prové d’Skansen, el parc més popular d’Estocolm i un lloc preferit de les família per passejar amb nens petits. Ja fa més de 30 anys que els empleats de la neteja del parc observaren la quantitat de xumets que es perdeien i començaren a penjar-los espontàniament en un arbre. No se sap quina mare o pare utilitzaren aquell arbre per convèncer al seu menut que, per fi, deixés el seu xumet. El cas és que més d’una família va tenir la mateixa idea i així nasqué la iniciativa. L’arbre es diu “Tuttetreet”. L’arbre dels xumets és un ritus de desenvolupament que ajuda als nens a acomiadar-se de l’hàbit, els ajuda a entendre el món i els tranquil·litza perquè pot assenyalar el seu darrer xumet, deixar-li una nota, un dibuix o cinta o, simplement, visitar-lo un altre dia per comprovar que no se n’ha anat, o convertit en joc un petit sacrifici.

A Estocolm hi ha pares que conten als seus fills una història que les fades guardaran el seu xumet. D’altres prefereixen escriure una carta al xumet o una targeta. La varietat és molt gran.

A la Val d’Aran s’hi troba el primer parc d’aquest estil, un avet situat al preciós bosc de Baricauba.

A l’agost fan una festa de celebració.

Hi ha una caseta amb una llibreta protegida de les inclemències del temps, a la llibreta s’hi pot deixar un missatge.

Amenities
Pàrquing gratuït Accessible Animals benvinguts
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Airau Naturau Plan Batalhèr

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email