Background Image

Sant Andrèu de Salardú

Plaça Pica, Salardú, Lleida
Call us anytime 973 641 815
Specification
Segles:XII, XIII i XV Estil arquitectònic:Romànic, Gòtic i Renaixentista

L’església de Sant Andrèu de Salardú ens rep amb una imatge arquitectònica exterior pròpia del Romànic tardà, aproximadament del segle XIII; això ens porta a una configuració en planta de tipus basilical, amb l’encapçalament de tres absis i portada exempta de timpà. A l’angle SW hi ha adosada una torre campanar del segle XV, que conserva a la planta baixa un espai habitable estructurat en cúpula i nervadures.

El perímetre exterior de l’església ofereix un ric treball escultòric en forma de permòdols. La portada, concebuda en cinc arcs en degradació aixoplugats per un guardapols, presenta una decoració composta principalment per motius vegetals; damunt la clau de l’arc en guardapols hi ha encastat un crismó.

A l’interior, ens sorprendrà una elegant estructura arquitectònica gòtica sustentada sobre pilars de base quadrada i voltes de creueria; el finestral obert al mur de ponent, de grans dimensions, remata el discurs gotitzant. Desplaçant-nos cap a la zona presbiteral arribarem a un dels exercicis de pintura mural més extensos i millor conservats de la Val d’Aran; són une pintures del segle XVII on es representen diverses personalitats i exemplificacions bíbliques.

La culminació de la visita a Sant Andrèu de Salardú es produeix en arribar a l’absis central on es troba erigida la talla en majestat del Crist de Salardú, obra mestra del taller d’Erill-la-Vall. La talla mostra la imatge d’un Crist sofrent, amb la secció triangular de les cames i els trets característics de la iconologia religiosa romànica; la seva datació és del segle XII.

Tot i l’origen incert, totes les llegendes ens parlen que la creació de la reixa de la forja gira entorn a l’adoració del Sant Crist. La versió més extesa explica com, gràcies a la invocació de la imatge, al 1597 un exèrcit de francesos, sota el comandament el bescomte de Saint Girons, fou derrotat quan intentava conquistar la vila de Salardú. En la fuga abandonaren l’armament amb el que s’erigí la reixa.

Amenities
Accessible Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Plaça Pica, Salardú, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email