Sant Fèlix de Vilac

Specification
Segles:XII, XIV i XIX Estil arquitectònic:Romànic, Gòtic i Neoclàssic

L’església de Sant Fèlix de Vilac es troba a Vilac i delectarà la sensibilitat artística del visitant: la seva configuració arquitectònica ens advertirà del seu origen romànic a través de la planta basilical; en surt una estructura de tres naus (volta de canó a la central i de quart d’esfera a les laterals) amb les quatre arcades que separen les naus i els corresponents pilars circulars que les aguanten.

És una autèntica meravella del romànic, i l’envolten uns jardins que són coneguts, a la comarca, com els balcons de Vilac. Des d’allí, les vistes sobre Vielha i la vall són incomparables. Pel que sembla per aixecar el temple es va seguir el model de l’església de Bossòst.

Però el millor referent arquitectònic i escultòric d’època romànica de Sant Fèlix és la portalada; és formada per quatre arcs de mig punt en degradació i protegits per una barbacana decorada amb el típic escacat (originari d’Aragó i Navarra).

El campanar de construcció gòtica data dels vols dels segles XIV i XV, roman adossat al seu mur de ponent i la seva base podria tenir origen defensiu. Actualment es pot incloure el recorregut pel campanar quan es visita l’església amb reserva prèvia.

El timpà presenta un treball escultòric curiós amb la representació de la figura de Crist, coronat i entronitzat, i rodejat pel Tetramorf; un altre element destacable és la làpida (d’origen funerari) encastada a la part superior de la portalada.

L’herència gòtica es manifesta en la construcció del campanar, la construcció del qual data de cap als segles XIV i XV; es conserva adossat al mur de ponent de l’església i la seva base podria denotar un cert origen defensiu.

La il·luminació interiorde Sant Fèlix de Vilac entra per les finestres d’origen modern situades en el presbiteri octogonal, que també és d’època moderna, tot i que encara queden algunes finestres romàniques. En el mur sud, al costat de la porta, podem veure una apertura aspillera i en l’altre extrem una finestra cegada de la que se’n conserva una decoració amb entrellaçats acompanyada per un patró en tauler d’escacs.

Per tant, encara que té un origen romànic del segle XII, ha anat adquirint diferents elements arquitectònics al llarg dels segle XIV i XX pel que s’hi poden apreciar els estils romànic, gòtic i neoclàssic.

Amenities
Accessible Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email