Background Image

Sant Martin de Tours de Gausac

Carretera de Gausac, Gausac, Lleida
Specification
Segles:XIII i XV Estil arquitectònic:Romànic i Gòtic

L’església de Sant Martin de Tours de Gausac és un dels millors exemplars d’arquitectura gòtica aranesa, un estil artístic poc freqüent a la Vall d’Aran. Es manté articulada en una sola nau, amb la incorporació de capelles laterals i encapçalada per un absis poligonal.

 

 

A pesar de la inusual unitat estilística que ofereix l’església de Gausac, sí que s’hi evidencia una seqüencialitat constructiva que sembla arrenca de la darreria del segle XIII o del començament del XIV fins arribar a la plenitud formal gòtica del segle XV. Gràcies a la intervenció que s’hi va fer l’estiu del 2001, es confirma la presència d’elements constructius pertanyents a l’últim període romànic.

L’herència romànica també es manifesta a la pica baptismal; es tracta d’un vas cilindriforme en el qual hi ha esculpit un discurs iconogràfic que la relaciona amb les piques baptismals de Casau i Escunhau. També d’època romànica és la pica d’aigua beneita encastada a l’interior de l’església, pròxima a la porta de sortida; la decoració d’aquesta pica es basa en elements vegetals (tiges, fulles), molt representativa de la resta de piques d’aigua beneita (Mont, Casau, Escunhau, Begós).

 

 

L’estructura arquitectònica de l’església se sosté a base de columnes de secció semicilíndrica des d’on arrenquen les voltes de creuaria que cobreixen l’edifici; seguint les directrius formals del gòtic, l’absis és de configuració poligonal. Per acabar, cal destacar el Crist esculpit al mur del nàrtex de l’entrada i que podria correspondre a un timpà de l’església romànica anterior.

Amenities
Accessible Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Carretera de Gausac, Gausac, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email