Santa Eulària d’Unha

Unha, Lleida
Specification
Segles:XII, XVI i XVIII Estil arquitectònic:Romànic, Gòtic i Renaixentista

Santa Eulària d’Unha és una església d’origen romànic, fidel a la configuració arquitectònica d’aquella època, amb planta basilical de tres naus, la central amb volta de mig punt i les laterals, de quart d’esfera; a llevant, s’erigeixen tres absis decorats al gust llombard; finalment, a l’angle nord-oest, l’afegit d’una torre campanar del segle XVIII.

Aquesta es troba situada a la part alta del nucli urbà i s’accedeix a l’interior per una porta adovellada que està situada al sud i que manca de decoració, si bé en aquest mur podem observar dibuixos en dos de les seves pedres.

Per començar, l’església d’Unha és l’única de la Val d’Aran que conserva les seves pintures mural romàniques, localitzades a la semiesfera de l’absis central. Aquestes pintures mostren fragmentàriament allò que devia haver estat el Pantocràtor (del qual es conserva la cara) situat dintre la màndorla i rodejat pel Tetramorf.

La presència de pintura mural no s’acaba aquí; fa poc, s’han descobert i restaurat unes pintures del segle XVI en les quals, a partir de la seqüència d’enquadraments escènics, es desenvolupen els episodis bíblics de l’oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, el petó de Judes, la flagel·lació, Ponç Pilat rentant-se les mans, el camí del Calvari, la Crucifixió i el Judici Final amb Crist Glorificat.

El llegat romànic de l’església de Santa Euràlia també es posa de manifest a través de la presència de les piques baptismals. Una de les dues que conserva representa una pica baptismal per immersió i hi ha la possibilitat que fos un sarcòfag reaprofitat. L’altra pica baptismal, amb vas i peu de suport, reprodueix el mateix arcaisme i motius de decoració.

La decoració de la capçalera destaca per la seva semblança amb la de Sant Climent de Taull, de fet, es pensa que podria ser que haguéssin estat construïdes pels mateixos autors, amb l’excepció que la d’Unha, la degradació dels arquets es realitza en dos escalons, mentre que a Taull es fa amb tres.

Amenities
Accessible Gratuït
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Unha, Lleida

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email