Background Image

Ruta Artiga de Lin i Uelhs deth Joeu

Ruta Uelhs deth Joeu i Artiga de Lin
Specification
Dificultat:facil Desnivell:85m Recorregut:3km Durada:1h Tipus de recorregut:Circular
Es tracta d’una circular que defineix la Ruta Artiga de Lin i Uelhs deth Joeu o al revés, Ruta Uelhs deth Joeu i Artiga de Lin, depenent del sentit que agafem. Ens pemet gaudir de les meravelles de la Val d’Aran en una excursió curta i sense dificultats, una de les millors opcions sense necessitat d’allunyar-nos del cotxe.

Ens permetrà conèixer dos dels indrets espectaculars de la Vall com el ressorgiment de les aigües de l’Aneto en els Uelhs deth Joeu i la praderia de l’Artiga de Lin.

Primer visitarem els Uelhs deth Joeu, a 1.380m d’altitud. Des de Vielha per la N-230 ens desviarem cap a l’Es Bòrdes, on agafem la pista asfaltada. Deixarem el cotxe a l’aparcament i només hem de caminar uns metres per a descobrir la font, on l’aigua brolla amb força.

Després de gaudir de les vistes creuem un pont metàl·lic i comencem a pujar el sender amb esglaons de fusta. El camí entra en un bosc d’avets i faigs fins que sortim a cel obert i trobem una mena d’arc de pedra, com si fos el portal de benvinguda al pla d’Era Artiga de Lin.

És un amfiteare immens rodejat de muntanyes. Als seus peus destaquen les fagedes i els avetars que emmarquen els prats d’un verd intens on creixen les gencianes blaves.

A l’Artiga de Lin conflueixen les canals de Pomero (que baixa del port de la Picada) d’Era Ribereta (que descendeix del coll de Tòro) i del Barranc d’Es Póis (procedent del coll dels Aranesos). Precisament entre el coll de Tòro i el dels Aranesos s’aixeca el Malh d’Era Artiga (2.718m), el cim que domina el paisatge des de la serralada que ens separa de la vall de Benasc.

Ermita de la Mair de Diu dera Artiga

Ermita de la Mair de Diu dera Artiga

La nostra ruta acaba al refugi (1.465m) i la tornada la podem fer pel mateix camí o per la pista asfaltada. És recomanable visitar l’ermita de la Mair de Diu dera Artiga: Segons diu la llegenda, aquesta Mare de Déu se la va trobar un pastor que la va portar al poble i l’endemà tornava al mateix punt de la muntanya, pel que van decidir fer-li una ermita al punt on ella sempre tornava. La configuració de l’ermita no deixa de ser curiosa, ja que des de la carretera es passa pel costat d’una façana però no se’n veu per enlloc el cos de l’edifici, que queda soterrat en un nivell inferiors

Forau d'Aigualluts

Forau d’Aigualluts

A uns quatre quilòmetres de distància, les aigües que baixen de les glaceres de l’Aneto desapareixen sota terra en l’anomenat Forau d’Aigualluts, a la Vall de Benasc.

L’any 1931 el científic Norbert Casteret va tenyir l’aigua que cau per l’avenc per desmostrar que és aquest l’origen del corrent subterrani que resorgeix als Uelth deth Joeu.

Per a baixar-vos els fitxers cal que us hagueu registrat en el portal - Para descargar ficheros tienes que haberte registrado en el portal

Amenities
Ruta familiar Primavera Estiu Tardor Fàcil Trekking
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ruta Uelhs deth Joeu i Artiga de Lin

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email