Background Image
Via ferrada Cledes, Les
Specification
Dificultat:K2 Força:2 Psicològic:2 Resistència:1 Equipament:1 Terreny:1 Temps Accés:2' Temps Recorregut:35' Temps Retorn:25' Longitud Equipat:250m Longitud Total:1.21km Desnivell Equipat:150m Desnivell Total:164m Panxes:0 Ponts:1 Tirolina:0 Cara:Oest

La Via ferrada Cledes o via ferrata Cledes (K2) és la més curta de la Val d’Aran i és ideal per a iniciar-se en la matèria. També és una de les més originals en haver de pujar per les parets d’una torre.

Es trigen 2 minuts per accedir-hi i es pot recórrer en poc més de mitja hora, trigant uns 25 minuts en retornar. Té una longitud total 1,21 quilòmetres i un desnivell total de 164 metres orientada a oest. És ideal per a nens.

Com arribar-hi?

Direcció a França per la N-230, 1 quilòmetre abans d’arribar a la població de Les ens desviem a la dreta i creuem el riu buscant el Càmping de Cauarca o Naturaran, deixant-lo a l’esquerra i seguim endavant direcció la piscifactoria i les instal·lacions elèctriques.

Cal pujar les escales de ciment fins a la torre de l’antiga instal·lació elèctrica, passant per sobre de la zona de bulder o Rocòdrom de Cledes.

Búlder és un tipus d’escalada en bloc, també conegut com bouldering, que consisteix en escalar blocs de roca o petites parets que poden ser de com a màxim 8 metres, sense necessitat dels materials de protecció convencionals de l’escalada (corda, arnés, elements de fixació, etc.), es realitza de costat i pujant a poc a poc.

Recorregut

L’inici de la Via ferrada Cledes és per darrera de l’edifici on hi trobem una escala metàl·lica que puja fins al primer teulat, a la base de la torre.

La via ferrada de Cledes és molt particular. Està equipada per a novells, amb cues de porc i grapes properes, puja tot el desnivell fins al pic del Malh de Cledes (751 metres) aprofitant en la primera part l’antiga torre d’una instal·lació hidroelèctrica en desús.

El que en principi aniria en la seva contra, com l’entorn industrial en el que s’hi troba, rodejada de transformadors i dipòsits de materials quimics, li dóna un toc de personalitat.

És un exemple rar en el món de les vies ferrades: la sensació d’exposició sembla més accentuada a mesura que pugem per la torre que si estiguéssim per la roca. Els canvis de costat de 90 graus tenen la seva gràcia igual que el pont tibetà amb el que enllacem a la paret.

Per l’estil recorda algunes vies franceses com l’inici de les vies del Diable, en les que surten des de l’interior d’una antiga fortalesa.

La primer part acaba amb una pujada que no arriba a desplomar, una lateralització en lleugera baixada i un tram vertical de grapes que ens deixa en un replà amb vistes al Malh de la Torreta.

En la segona part hi trobem una paret clàssica, molt pendent i ben equipada que en la seva part mitja es posa molt recta i que a mesura que guanyem alçada i ens acostem al cim va perdent inclinació fins que podem seguir a peu. Ull perquè aquí la roca rellisca força. Cal anar ben assegurats fins al final.

La via acaba en un mirador amb baranes i bones vistes al poble de Les. Seguint la línia industrial de l’inici, al davant, hi veurem les activitats d’una gran pedrera.

La tornada

Des del cim del Malh de Cledes baixarem cap al sud cercant un pas curt equipat amb cable d’acer. Acabat el pas, sense indicacions, el camí gira a l’esquerra en lleugera pujada fins unes construccions en runes i un pont de fusta curt.

El camí comença a descendir fins arribar a una torre d’alta tensió, seguim les marques grogues fins trobar un destrepe equipat (10 metres) amb cable i grapes de via ferrada a l’esquerra de la torre (aquest tram és la drecera per evitar la primera part de la via ferrada de Les i anar directes a la segona).

Seguim descendint pel camí fins arribar a l’estacionament de Les, passem per davant de Deportur i emprenem el camí de retorn.

Per a baixar-vos els fitxers cal que us hagueu registrat en el portal - Para descargar ficheros tienes que haberte registrado en el portal

Amenities
Iniciació Ideal per a infants Gratuïta
No Reviews

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Via ferrada Cledes, Les

Get Directions
Enquire now
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email