Descripció
En el casc històric de Es Bordes, tortuós i empinat, trobarem estampes i aromes genuines del vell Aran.
Es Bordes està situada a 855 metres. És un poble que es troba a la cruïlla de diversos camins per sobre la confluència del riu la Garona i Joeu fent-lo un lloc estratègic per excel·lència. Així, és un pas natura per dirigir-se a diversos indrets força concorreguts.
Antigament, en un altiplà a sobre d’unes escarpades roques que cauen verticalment sobre la Garona va existir una de les fortaleses més grans i inexpugnables dels Pirineus: el Castèth Leon.
L’església de la Mair di Diu deth Ròser té junt a la portada, encastada en el mur, una làpida sepulcral de l’antic castell, amb el cavaller Esteban de Merriaco, representat amb trets molt esquemàtics, en actitud orativa. Aquesta és d’una sola nau coberta amb una volta d’aresta i un gran presbiteri format per tres arcs de mig punt sostinguts per columnes circulars d’ample i esbelt campanar de forma quadrada en el mur exterior de l’església parroquial, junt a la porta d’entrada, es conserva una llosa funerària curiosa, en la que s’hi troba estampada la figura d’un jove guerrer que jaç, vestit amb cota i espasa en posició d’oració. Al peu del guerrer s’hi troba la figura mig rampant d’un lleó heràldic coronat amb una mena de remat de castell almenat.
També des d’aquí tenim accés a una pista forestal asfaltada que corre al fil del gran bosc d’avets de Baricauba per assolir dos dels paratges naturals més celebrats d’Aran: l’espectacular salt d’aigua dels Uelhs deth Joèu i l’Artiga de Lin, una sort de vall amb una rica vegetació, pastures i nombrosos barrancs.
Des de l’Es Bòrdes es pot anar al Mirador de Ròca de Sèrra. Es diu que la Verge de l’Artiga de Lin va marcar els seus peus quan els habitants de Betlan volien emportar-se-la al seu poble. La Verge va desaparèixer i va tornar al seu poble i, per aquest motiu, cada any els veïns d’Es Bòrdes van en processó per aquest camí i esmorzen al costat d’aquesta pedra.
Add a review