Viure la muntanya és viure un mateix

Com comença tot

timeline_pre_loader
null

2012 - Descobrim la Val d'Aran

Sempre havia estat “allí dalt” però ben poc la coneixíem. “Caiem” a Bossòst i de seguida comencem a interactuar amb la gent de la zona. Ens sorprèn que no ens resulta senzill, en un inici, integrar-nos, i que existeix una mena de “barrera invisible” que ens dificulta barrejar-nos amb la gent del poble i, també, de la zona.

Gràcies a la perseverança i la paciència, a poc a poc, comencem a conèixer persones com l’Amador, les germanes Mases, l’Angelita i moltes d’altres que ens “acullen” i ens fan sentir com a part del poble, el que semblava una barrera invisible més o menys dura, ha resultat ser més suau del que aparentment semblava.

2013 - Adaptant-nos a l'entorn

Si voltem per les terres araneses és de calaix que cal aprendre’n no només les tradicions, sinó també la llengua. Per això comencem a aprendre l’aranès a través del web del Conselh, tot i que no és tasca fàcil degut, fonamentalment, a les interrupcions del dia a dia i la impossibilitat d’estar immers durant períodes de temps seguits.

Aquest any el dediquem a conèixer l’entorn des del punt de vista de “cotxe i sabates”, especialment la zona perifèrica francesa i el Baish Aran amb sortides cap al Saut deth Pish, l’Artiga de Lin, els Uelths deth Joeu, el Col deth Portilhon i Luchon, pel que no cal calçar-se xiruques.

Tot i tenir un nivell de coneixement d’esquí subterrani, i tenint en compte el maldestre que un és pels esports més enllà dels jocs de taula, ens calcem els esquís i, de forma sorprenent, acabem dominant amb més o menys encert les pistes verdes de Superbagnères de Luchon.

null

2014 - Primer contacte amb la muntanya

Aquest any ja coneixem alguns dels habitants del poble, hem assistit a festes tradicionals com la Setmana Santa, i hem iniciat el propòsit de marcar amb una creu en el mapa, tots els pobles de l’Aran. Volem visitar-los tots, fotografiar-los i conèixer-ne les seves peculiaritats i història.

També hem començat a fer rutes senzilles de muntanya, descobrint les vistes del Còth de Barètja, el Pla de Beret, però també les tapes de la Trastienda amb l’amable Tere i l’Ion.

És cert allò que diuen que la gent de muntanya és una mica hermètica… però podem assegurar-vos que, un cop et coneixen, és encantadora i et fan sentir un més del grup.

Pel que fa a l’esquí, per diversos motius, no n’hem pogut gaudir tan com voldríem, però tot i això, ja baixem per les blaves.

I aquest any també hem participat en la Corsa des 15 pòbles, una caminada popular que transcorre des de Es Bòrdes fins a Vielha.

null

2015 - Un any intens i consolidació

Primeres pistes vermelles i descoberta de l’estació de Baquèira-Beret. És cert allò que diuen que no tenen comparació amb altres estacions.

Continuem visitant pobles i indrets, il·lustrant-los amb fotografies i endinsant-nos en diverses ocasions al Bosc de Carlac tot admirant-lo en les diferents èpoques de l’any.

Hem fet el Circ de Colomèrs en les diferents variants en 5 ocasions, hem participat a l’Era Mongetada i hem aprofundit en la cultura aranesa visitant tots els museus de la Val.

El fi d’any no ha estat massa blanc per les altres temperatures, però ja estat un any en el que hem gaudit de valent de la Natura!

null

2016 - Noves oportunitats i reptes

Aquest any 2016 comença amb les ganes de compartir aventures: esquiades, motos de neu, trineus i la millor gastronomia aranesa, recorrent els restaurants més autèntics i, no sempre els més coneguts. També es comença estudiant l’aranès a l’escola Garona, una llengua curiosa, més quan un s’adona que és reflex de la riquesa de cada un dels pobles i coneixent l’Isma, l’Isaura i el grup d’aranès amb els que hi conviurem un any.
null

2017 - Compartir les vivències i experiències

L’inici d’aquest any no ha estat com havíem imaginat, però ha estat una oportunitat per a compartir les vivències i experiències creant aquest portal, donant-li forma i nodrint-lo de continguts. També ha estat un any de remodelacions i il·lusions, de nous inicis, de descobrir la vall a nivell més teòric que pràctic i d’una feina incommensurable estructurant, classificant, organitzant i materialitzant tots aquests coneixements i experiències en el portal de la valdaran.com.
null

2018 - Cap a on anem?

El 2018 serà un any de consolidació, de pavimentació i de maduració. Serà un any, diuen les padrines del poble, de neu, i per tant d’excursions amb raquetes, d’esquí, però també d’interacció parlant ja en aranès, d’immersió en activitats organitzades per entitats locals… un any fantàstic que està a punt d’arribar. Ens acompanyeu?

Per què aquest web?

És evident que hi ha molts webs de rutes de muntanya i d’informació de la Val d’Aran.

Però he trobat a faltar un web que agrupi des d’una vessant integradora la natura, explicada des d’una vessant didàctica i divulgativa, amb la cultura, la llengua, el romànic aranès, rutes també per a persones amb quitxalla, descobertes per a discapacitats físics, excursions per fer amb les mascotes, amb turisme i/o amb tot terreny… però també experiències gastronòmiques, d’immersió cultural,… un espai on es centri i concentri tota la vida de la vall, exposada de forma clara, divulgativa, útil i exhaustiva.

1.

Unificar la informació

El més útil en un únic lloc

Tota la informació de rutes, llocs d’interès, curiositats, història i molt més en un únic lloc
2.

Contextualitzat

Història, cultura, flora i fauna

Tot el contingut interrelacionat per a oferir una visió integral des de tots els àmbits possibles
3.

Per a tothom

Vessant planera i senzilla

Els temps, la dificultat i les pistes per orientar-se exposades forma planera i entenedora
4.

Lúdica

Ni temps ni competició

Creiem que la muntanya és per a gaudir, per això no ens fixem objectius de temps ni competitivitat

Qui m'han acompanyat?

Persones que m’aporten i m’inspiren
 • null

  Albert Alcaine

  El vertader plaer de fer el cim o d’arribar a l’objectiu és poder-se seure, admirar l’entorn, gaudir d’una estona de silenci i menjar-se l’entrepà.

 • null

  Josep M. Rodés

  Apassionat de les descobertes del dia a dia, microblogging i de conèixer noves rutes.

 • null

  Teresa Farré

  Una exploradora versàtil, apassionada per la muntanya i descobridora de noves sendes.

 • null

  Laura Clau

  La runner de la colla, excel·lent catadora i mare recent d’en Ferran, futur esquiador.

 • null

  Maria Bedoya

  Esquiadora reconeguda, versàtil esportista que integra l’excursionisme i el running.

 • null

  Francesc Fortit

  Combina la seva afecció per l’snowboard amb les delicattessen i la seva recent paternitat.

 • null

  Cristina Llevadot

  Exploradora de pendents suaus i lliscadora muntanya avall amb esquís i parapent. Res d’estrès!

 • null

  Pau Escolà

  Boletaire, obridor de camins i expert coneixedor de les muntanyes i pics… millor que un GPS!

 • null

  Isidre Pedrol

  El “pro” del trekking del grup, acostuma a obrir pas entre la malesa del camí.

 • null

  Vanessa Mármol

  El camí de Sant Jaume marcà un abans i un després en la seva activitat lúdicoesportiva.

 • null

  Tere Molí

  La saltamartí del grup. Runner per excel·lència i infatigable degut al seu alt voltatge energètic.

 • null

  Cèsar Pinargote

  El ciclista més urbanita del grup… qui no ha vist el Cèsar fent un cafè amb el seient de la seva bici a una mà, i la tassa a l’altra?

 • null

  David G. Barba

  La sardina del grup, ja sigui en aigües obertes com en estanys i llacs, el seu és el rem i esports annexes.

 • null

  Meritxell Soria

  La blogger i creativa del grup, sempre a punt per a treure els titulars més soborosos i deleïtar-nos amb la vessant més lúdica de l’esport.

 • null

  Eva Castro

  Energetitzant, la sommelier del grup i l’experta en en el Party&Co. En la vessant esportiva és una tot terreny!

 • null

  Imma Mazarico

  L’Imma s’apunta a un bombardeig: ja sigui explorar gorgues, esquiar, pujar cims o… tastar vins!

 • null

  Isma González

  Autòcton de la val ha crescut rodejat d’óssos i cérvols, en un dels indrets més autèntics, la Val de Toran. No hi ha senda ni racó que no conegui.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email