Terçons Val d'AranUna manera d’ordenar el país és atendre al que el propi territori, amb els seus desnivells ens diu, o podem atendre a la seva història i tradicions.

Tres regions dibuixades pel medi físic, el relleu i el paissatge, donen forma al territori aranès:

Naut Aran, la porció més occidental, que recull el territori del curs inicial de la Garona. Comunica amb el Pallars pel port de la Bonaigua i la vall de la Noguera Pallaresa, i és allí on s’alcen els pics que superen o ronden els 3.000m d’alçada, amb localitats que s’assenten per sobre dels 1.100m com Arties, Bagergue, Baquèira, Garòs, Gessa, Salardú, Tredòs i Unha.

 

Mijaran ocupa el tram central, on el curs de la Garona descriu un angle quasi recte cap al nord. Les cotes superiors no superen els 2.600m i els pobles es distribueixen entre els 1.100 i els 900m d’altitud: Arròs, Aubèrt, Betlan, Betren, Casarilh, Casau, Escunhau, Gausac, Vielha, Vila i Vilac.

 

Al Baish Aran, en el tram més septentrional del riu, presenta pic de menor alçada i els seus nuclis de població se situen junt al riu o a les vessants annexes, per sota dels 900m: Arres de Jos, Arres de Sus, Arró, Bossòst, Canejan, Es Bòrdes, Les, Pontaut, Sant Joan de Toran i Vilamòs.

Si parlem de la distribució admimistrativa, atenderem a l’estatut d’Aran, que restaurà els antics Terçons, departaments que agrupen als nous municipis de la vall i que funcionen com circunscripcions electorals per l’elecció del Conselh Generau: Quatre Lòcs, Lairisa, Marcatosa, Castièro, Arties-Garós i Pujòlo.

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email