El riu Garona recorre el centre de la vall que mira als ulls del territori francès, aïllat dels seus veïns del sud per les muntanyes.

Mapa Val d'AranLa Val d’Aran limita al sud amb la comarca de l’Alta Ribargorça i la vall de Benasc; a l’est amb el Pallars Sobirà i al nord amb l’Arièja.

La vall està ubicada en la vessant nord de la serralada i el seu paisatge denota la gràvida empremta de l’erosió glaciar, a excepció de la Val de Torà, territori que presenta la fisonomia pròpia d’una vall fluvial.

Amb una superfície de 620km quadrats, el mapa de la Val d’Aran mostra un gran massís montanyenc amb planta de quadrat imperfecte, vertebrats d’est a nord pel tram inicial de la riu Garona, que discorre al llarg de 600km fins a confluir amb el Dordonya en el gran estudiari de la Gironda, on rendeix les seves aigües a l’Oceà Atlàntic.

El curs d’aquest riu passa pels principals nuclis de població: Salardú, Arties, Vielha, Es Bòrdes, Bossòst i Les, junt amb altres localitats menors que perduren encara en petits pobles pastors, encaramats a les muntanyes, sempre a la solana de la vall.

Les dificultats de comunicació que durant segles han arrossegat, quedaren solventades amb la construcció del Túnel de Vielha.

Els megàlits del Pla de Beret, del Neolític i l’Edat del Ferro, són testimoni dels primers pobladors humans a la vall. Segles més tard, se sap dels airenosi, ètnia pirinenca que parlava una llengua precursora de l’euskera.

També fou romanitzat, com mostren les troballes imperials, com làpides i estel·les funeràries.

El nom de Vielha té arrel llatina. Vetula (antiga) en llatí, que donà lloc a una llengua romàntica pròpia. Una calçada procedent de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse) creuava la vall i sortia pel port de la Bonaigua.

Conta la llegenda que el món hauria estat una creació de Déu i, especialment, la Val d’Aran seria el resultat de l’esquitx d’una llàgrima que es va escapar al Creador el sisè dia de la creació quan s’assegué a reposar al cim del Canigó. Veient l’harmonia del treball que havia desenvolupat, la Val d’Aran es convertí en l’indret humit que tots coneixem. “Canigó”, en la llengua de Déu, significa la joia i la satisfacció pel treball d’haver creat aquesta muntanya.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email